Afkoelen na de sauna

Bij een bezoek aan de sauna, is het in de cabine nogal heet. In de tijd die jij in de sauna hebt doorgebracht, is je lichaamstemperatuur gemiddeld met 1,5 graden gestegen. Vervolgens word het je te heet en besluit je om de sauna te verlaten. Maar wat voor keuze maak je dan? Ga je even vlug afkoelen of neem je daar de tijd voor? Hieronder ga ik jou vertellen wat je het beste kan doen na een saunabezoek en wat daar de opties voor zijn.

Waar is afkoelen na de sauna goed voor?

Zoals je eerder hebt gelezen, is je lichaamstemperatuur gemiddeld met 1,5 graad gestegen. Om je lichaam weer op normale temperatuur te krijgen, is het verstandig om jezelf af te koelen. Als je je niet helemaal goed afkoelt zal je blijven na zweten. Dat komt omdat je lichaam de warmte weer kwijt moet raken. Ook blijven je haarvaten op je hoofd open staan en is de kans groot dat je later flinke hoofdpijn kunt ervaren.

Vanwege de temperatuurverschillen van in de hete sauna naar de koude buitenlucht, veranderen je bloedvaten. Door de hitte van de sauna worden je bloedvaten wijder en tijdens het afkoelen worden ze juist nauwer. Door dit effect train jij je bloedvaten en dat is goed voor de bloedsomloop. Doordat je bloedsomloop verbetert, gaat ook je weerstand erop vooruit. Daardoor word je minder vaak ziek.

Hoe kan jij je goed afkoelen?

Er zijn verschillende manieren waarop je je kunt afkoelen na een bezoekje aan de sauna. Zo kan je ervoor kiezen om jezelf gelijk snel af te koelen of om dat stap voor stap te gaan doen. Zo heb je de standaard koude douche waar je onder kunt staan of je kunt kiezen voor een neveldouche die iets minder koud is.

Een koude stortemmer gebruik je wanneer je geen tijd wilt verliezen aan het afkoelen. Houd je van een snelle aanpak, dan is een koud dompelbad ook een geschikte optie. Tot slot kan je ook rondjes gaan lopen in je badjas tot je bent afgekoeld, maar dat duurt wat langer en is niet praktisch tijdens een warme zomerdag.

Tip voor een saunabezoek

Hopelijk heb je wat inzicht gekregen over het afkoelen na een sauna. Dus als je de volgende keer een sauna bezoekt houdt dan in gedachten dat afkoelen goed voor je is en dat je het op verschillende manieren kunt aanpakken. Heb je na het lezen zin gekregen in een dagje sauna? Bekijk dan de website Kortingsbonsauna.nl voor een goede deal.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog