Cliënten veilig tillen met een goede lift

Wanneer je als zorgverlener een cliënt moet tillen, wil je dat dit goed verloopt. Echter, het zelfstandig tillen van een cliënt is in veel gevallen onmogelijk. De verplaatsing moet immers wel veilig en bovendien comfortabel verlopen. Het gebruiken van een hulpmiddel is dan ook wenselijk. Gelukkig bestaan er tilliften die het tillen voor jou én de cliënt comfortabel maken.

Comfort voor zorgvrager én zorgverlener

Een ergonomisch hulpmiddel zoals een tillift is eigenlijk onmisbaar in de zorg. Wanneer een cliënt niet mobiel is, moet deze getild en verplaatst kunnen worden. Zorgverleners zijn er uiteraard om de cliënt hierbij te helpen. Maar telkens weer zelfstandig een cliënt optillen is onbegonnen werk. De kans dat zorgverleners hiermee zelf lichamelijke klachten oplopen is groot. We kunnen dan ook met recht stellen dat tilliften in de zorg onmisbaar zijn. Niet alleen voor de zorgverlener, maar juist ook voor de zorgvrager. Een lift die de cliënt tilt en/of verplaatst, biedt rust en comfort. Daarnaast gaat het tillen middels tilliften sneller én is het veiliger.

Diverse soorten tilliften

Tilliften zijn er in allerlei verschillende soorten. Gelukkig maar, want iedere situatie is weer anders. Is de zorgvrager zelf niet in staat om actief te participeren tijdens het tillen? Dan biedt een passieve tillift uitkomst. Deze lift is speciaal ontwikkeld voor cliënten die volledige ondersteuning nodig hebben. De lift kan bijvoorbeeld worden gebruikt als de cliënt vanuit bed op een douchebrancard getild moet worden. Ook wanneer de cliënt in een ander hulpmiddel getild moet worden, biedt deze lift uitkomst. Dit type lift is dusdanig ontworpen dat het zowel de zorgverlener als de cliënt comfort biedt. De zorgverlener kan namelijk gemakkelijk de lift voortbewegen terwijl de cliënt in de tilband zit of ligt. De lift draagt dus bij aan een soepele transfer van de cliënt.

Welke lift is het meest geschikt?

Naast de passieve lift bestaat er ook een actieve tillift. Dit type lift is bedoeld voor cliënten die wél actief kunnen participeren tijdens het tillen. Het gaat dus om cliënten die wel kunnen staan, maar hierbij ondersteuning nodig hebben. De lift ondersteunt de cliënt dus terwijl deze zelf actief meewerkt aan de transfer. Daarnaast kan deze lift ook ingezet worden als ondersteunend middel bij het uitvoeren van oefeningen. Welke soort lift het meest geschikt is, hangt volledig van de situatie af. Per individu moet gekeken worden welk hulpmiddel past bij de belastbaarheid van de cliënt. Vaststaat in ieder geval dat alle soorten tilliften ondersteuning bieden op hun eigen manier. En comfortabele en passende ondersteuning voor de zorgverlener en de zorgvrager dat is waar het om gaat.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog