Een SOA is een seksueel overdraagbare aandoening, dat wil zeggen dat deze overgedragen kunnen worden tijdens het vrijen. Er zijn heel veer verschillende soorten SOA’s, sommige heftiger dan andere. Chlamydia, herpes en gonorroe zijn enkele voorbeelden. Het is tijdens het vrijen altijd verstandig om een condoom te dragen, want andere voorbehoedsmiddelen beschermen namelijk wel tegen ongewilde zwangerschap, maar niet tegen SOA’s. Soms kan je echter, in the heat of the moment een condoom vergeten. Dan is het verstandig een SOA test te doen. Waarom en hoe, dat lees je in deze blog.
Waarom zou ik me laten testen?
Wanneer je klachten hebt die op een SOA kunnen wijzen, zoals wratten of pijn aan of rond de geslachtsdelen, is het verstandig om een SOA-test te laten doen. Maar ook wanneer je met een nieuwe liefde of met wisselende personen onbeschermde seks hebt gehad, is het aan te raden. Omdat de meeste SOA’s geen klachten geven, draag je ze waarschijnlijk onopgemerkt mee. Vervolgens kan je ze zo ook aan anderen overdragen en dat wil je natuurlijk voorkomen!
Hoe gaat een test precies in zijn werking?
Tijdens een SOA-test ga je eerst in gesprek met iemand die bepaalt op welke SOA’s je getest moet worden. Daarna zal er een lichamelijk onderzoek worden gedaan. Daarna wordt er lichaamsmateriaal verzameld: mannen moeten wat urine inleveren en bij vrouwen wordt een uitstrijkje gedaan. Af en toe wordt er wat bloed afgenomen. Je kan op verschillende plekken laten testen of je een SOA hebt. Dit kan bijvoorbeeld bij de huisarts of GGD.
Meestal krijg je dan binnen een week de uitslag. Als je je in een privékliniek laat testen, ontvang je de uitslag binnen één werkdag. Dan kan je ook een thuistest laten doen. Je stuurt je sample vervolgens via de post naar een laboratorium, waarna je de uitslag ontvangt. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet (je bent bijvoorbeeld een sekswerker of je bent jonger dan 25 jaar), is een SOA test bij de GGD gratis.