De wetenschap van het kraken

Je kent het wel. Het opluchtende gevoel als je rug kraak, nadat hij dagen vast heeft gezeten. Dit kraken is zo fijn dat er een hele wetenschapsdiscipline aan geweid is. In de volksmond heet het kraken, maar de nette naam hiervoor is manuele therapie. Manuele therapie valt onder de fysiotherapie. Wil je meer weten over kraken en of het iets voor jou is? Lees dan hieronder meer over de wetenschap van het kraken.

Master in kraken

Het lijkt misschien eenvoudig, maar kraken is een vak apart. De therapeuten bij manueel therapeut Amersfoort zijn dan ook hoog opgeleid en hebben allemaal een master in manuele fysiotherapie afgerond. Dit is een universitaire specialisatie. Bij manuele fysiotherapeuten ben je dus in goede handen.

Kraken doe je niet zomaar

Bij het toepassen van de zogenoemde manipulaties wordt enorm veel kracht gezet. Dit is een heftige behandelmethode die niet zomaar wordt toegepast. Manuele fysiotherapie wordt alleen toegepast als er een medische indicatie voor is. Voor lichte stijfheid kun je bij deze specialisten niet terecht. Kraken is ook niet genezen. Manuele fysiotherapie is niet een op zichzelf staande behandelmethode. Het wordt altijd gebruikt in combinatie met een andere behandeling.

Wanneer gebruik je het wel?

De meest voorkomende toepassing van manuele fysiotherapie is beperkte bewegingsvrijheid in de gewrichten. Als je je arm bijvoorbeeld niet boven je schouder kan houden, kan manuele therapie jou helpen. Zoals benoemd, wordt deze behandeling nooit alleen toegepast. Om de beweeglijkheid weer volledig te herstellen wordt kraken vaak gecombineerd met oefentherapie.

Hoe werkt het?

Iedereen weet dat het goed voelt, maar eigenlijk is het raar dat her forceren van een vastzittend gewricht helpt. De precieze werking is nog niet 100% duidelijk. Wat wel bekend is, is dat het een combinatie van mechanische factoren en het zenuwstelsel betreft. De mechanische factoren leiden ertoe dat de fysieke blokkering opgeheven wordt. De invloed op de zenuwen is dat deze als het ware gereset worden.

Kraken is maken

Zitten jouw gewrichten compleet vast? Kun je niet omkijken omdat je zoveel last hebt van je nek? Overweeg dan om langs te gaan bij een specialistische manuele fysiotherapeut. Deze expert kan voor enorm veel opluchting zorgen en je jouw bewegingsvrijheid weer teruggeven.

Stoelfietsen

Vipermedical.nl biedt diverse stoelfietsen die zowel voor revalidatie- als fitnessdoeleinden gebruikt worden. Na een chirurgische ingreep is het belangrijk om zo spoedig mogelijk weer op kracht te komen en de conditie weer op peil te krijgen. De stoelfiets draagt hieraan bij en zijn beschikbaar voor diverse delen van het lichaam.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog