Het dragen van een beugel als volwassene

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat orthodontie volwassene voorkomt. Steeds meer volwassenen kiezen ervoor om naar de orthodontist te gaan, met de bedoeling dat zij een beugel volwassene kunnen dragen. Dit kan ermee te maken hebben dat een groep volwassenen enkele decennia geleden, toen ze tieners waren en een beugel dragen minder moeite had gekost, toendertijd geen toegang hadden tot een orthodontist. Ofwel doordat er geen orthodontisten in de buurt waren, ofwel door de hoge prijzen van beugels. Ook is het mogelijk dat omdat het dragen van beugels vandaag de dag zo normaal is geworden, veel volwassenen het ook tijd vinden om een beugel te dragen en hun gebit te verbeteren.

Het hebben van tanden die niet staan zoals ze moeten staan kan namelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Als de tanden op een ongelukkige wijze zijn gegroeid, is het mogelijk dat de spieren in de wang continu gespannen zijn. In dit geval zal er het gezicht na een niet al te lange tijd voortdurend pijn gaan doen. Ook is het mogelijk dat verkeerd gegroeide tanden het spreken en het slikken belemmeren, wat problemen op kan leveren in sociale aangelegenheden in het eerste geval, en levensgevaarlijk kan zijn in het tweede geval, omdat de kans op stikken groter wordt.

Nadelen

Toch komt het dragen van een beugel als volwassene niet zonder nadelen. Als volwassene zijn de botten al volgroeid, wat het werken van een beugel belemmerd. Een beugel werkt namelijk door het voortdurend uitoefenen van druk op de tanden of een bepaald deel van de kaak. Bij kinderen is het bot nog zachter en zal dit makkelijker de vorm aannemen die gewenst is, maar bij volwassenen zal het dragen van een beugel langer duren, pijnlijker zijn en met meer risico’s verlopen. Doordat de botten al volgroeid en harder zijn is het in sommige gevallen zelfs nodig om over te gaan op operaties als een beugel alleen de tanden en de kaak niet meer kan corrigeren.

Het is dus niet met zekerheid te zeggen of het het altijd waard is om een beugel te nemen. Om meer zekerheid te scheppen is het altijd aan te raden om een orthodontist te raadplegen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog