Wanneer je zwanger bent, ben je natuurlijk dolgelukkig. Er komt nu heel erg veel op je af en er zullen ook bepaalde dingen geregeld moeten worden. Het is ten eerste van belang dat je ervoor zorgt dat de babykamer ingericht wordt. Je baby moet namelijk een plek krijgen waar hij of zij goed kan overnachten. Daarnaast moet je natuurlijk de kraamzorg regelen en dit is een van de belangrijkste dingen. De eerste zeven tot tien dagen na de geboorte komt een kraamverzorgende bij je thuis en helpt met verschillende taken. Het is in principe een spoedcursus ouderschap en je krijgt meer uitleg over de voeding, verzorging en veiligheid van je kindje. Vooral als het je eerste kind is, is het van belang dat je meer informatie krijgt over deze onderwerpen.
De kraamverzorgende zit helemaal vol met ervaring en handige tips. Dit is heel erg fijn als kersverse ouder, vooral als je alles voor de eerste keer moet doen. Deze steun houdt de gezondheid van baby en moeder goed in de gaten. Er wordt ook hulp ingeschakeld mocht dit nodig zijn en daarom is kraamzorg zo belangrijk. Maar hoe werkt het precies? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er alles over te weten komt.
Hoeveel uur?
Je krijgt maar een bepaald aantal uur kraamzorg en dit is heel belangrijk. Vaak krijg je rond de 30ste week van je zwangerschap een intakegesprek met een kraamzorgbureau. Je kunt hier eventueel overleggen over jouw wensen, bijzonderheden en situatie. Je krijgt op basis van deze informatie een indicatie van het aantal uren kraamzorg. Je krijgt deze uren verdeeld over de eerste zeven dagen en dit is belangrijk. Het kan ook zijn dat bepaalde uren bijgesteld worden en dit kan het geval zijn als het een zware bevalling is. Wil jij meer weten over de kosten? Lees dan snel verder over de kosten.
De kosten van kraamzorg
De meeste mensen denken dat kraamzorg heel veel geld kost, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Kraamzorg is namelijk noodzakelijke zorg en dit betekent dat het vergoed wordt door iedere basisverzekering. Je moet natuurlijk wel de eigen bijdrage hiervoor betalen, maar dit valt over het algemeen wel mee. Je betaalt ongeveer 5 euro per uur en dit is minder als je aanvullend verzekerd bent. Voordat je een aanbieder uitkiest, is het altijd belangrijk om even contact te hebben met je zorgverzekeraar!
Aanbieder uitkiezen
Het is heel belangrijk om aan je verloskundige te vragen welke aanbieders er zijn in de omgeving voor kraamzorg. Je kunt dan op het internet op de website kijken van een kraamzorgaanbieder als Lunavi.nl. Je kunt hier de eerste indruk krijgen en ook meer informatie lezen over de diensten. Vergelijk verschillende aanbieders met elkaar en controleer wat ze te bieden hebben. Soms hebben de aanbieders ook een extra dienst en kan dit soms erg fijn zijn. Het kan ook nooit kwaad om even de recensies door te nemen. Hierin staat namelijk meer informatie over de ervaringen van de vorige klanten.