Maak je woning veiliger met eenvoudige aanpassingen

We brengen het grootste gedeelte van ons leven in en rond ons huis door. Mede hierdoor ontstaan hier ook de meeste onveilige situaties. Met de wat meer kwetsbare bewoners zoals kinderen en ouderen hebben een verhoogde kans op een ongeluk(je). Gelukkig staan we niet te veel stil bij alle risico’s die we dagelijks lopen. Toch kan het soms even goed zijn om te kijken het je woning en tuin een stukje veiliger kunnen worden. In dit artikel vind je handige manieren om meer veiligheid te creëren.

Brandveiligheid
Ondanks alle voorlichting tegenwoordig, blijken relatief veel woningen nog weinig brand preventieve voorzieningen te hebben. Het plaatsen van rookmelders en koolmonoxide melders zijn een eenvoudige en effectieve manier om meer veiligheid te creëren. De melders zijn eenvoudig te plaatsen en vrij voordelig. Op de verpakking staat vaak vermeld in welke ruimten een melder verstandig is.

Inbraakpreventie
Jaarlijkse worden vele mensen slachtoffer van een inbraak. Met eenvoudige aanpassingen is de kans op een inbraak flink te verlagen. Zorg bijvoorbeeld voor goed hang- en sluitwerk. Een specialist of bouwmarkt kan je hier over informeren. Ook buitenverlichting, het sluiten van open ramen wanneer je weg gaat en het plaatsen van beugels voor bepaalde ramen, kan verstandig zijn.

Veiligheid voor kinderen
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker met kinderen. Je hoort mensen wel eens zeggen, dat ze zelf wel goed opletten. Echter blijkt dat in een kort moment van afleiding al een ongelukje kan ontstaan. Eenvoudig aanpassingen kan een stukje extra veiligheid en rust bieden. Plaats bijvoorbeeld afdekkapjes in de stopcontacten, kindersloten op kastjes, dek scherpe punten af en plaats traphekjes.

Voorkom struikelgevaar
Losse kleedjes, drempeltjes, gladde vloeren en opstaande randjes zoals douchebakken kunnen voor extra valgevaar zorgen. Dergelijke zaken zijn vrij eenvoudig aan te passen. Met name voor mensen die minder goed ter been zijn, kan dit van belang zijn. Wanneer men namelijk ouder wordt of minder kracht in de benen krijgt, zullen de voeten vaak wat minder opgetild worden. Een object op de vloer zal hierdoor sneller geraakt worden.

Een douchebak kan vervangen worden door een vlakke douchevloer. Een waterkeringsprofiel kan voorkomen dat het water weg stroomt. Deze speciale waterkeerstrips zijn ook geschikt voor doucherolstoelen. Gladde vloeren kunnen worden behandeld of worden voorzien van gripstrips.

Drempelhulpen neutraliseren vervelende drempels
Een drempel kan een lastig obstakel zijn. Voor ouderen en mindervaliden zorgt het bijvoorbeeld voor extra valgevaar. Maar een drempel kan ook lastig zijn wanneer er een object op wielen over heen moet. Dit kan zorgen voor eventueel omvallen maar vooral voor extra inspanning. Om dit ongemak te voorkomen kan een drempelhulp worden gebruikt.

Drempelhulpen worden bijvoorbeeld in huis gebruikt bij het gebruik van een rollator of rolstoel. Ook zijn er extra brede drempelhulpen die bijvoorbeeld voor de garagedeur worden gelegd. Ook worden drempelhulpen steeds meer gebruikt voor een hoge drempel bij een garage of schuurtje. Zeker met een elektrische fiets, motor of scooter kan de schuine helling een hele verbetering zijn. Er kan een hoop ongemak worden voorkomen.

Voorbeelden van drempelhulpen zijn te vinden via de volgende link: drempelhulp informatie.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog