Sauna Etiquette

Het probleem met ongeschreven regels is dat zonder dat je het door hebt je andere mensen kan beledigen of storen. Als je een eigen privé sauna hebt, kun je deze ongeschreven afspraken omzeilen. Maar in een publiekelijke omgeving zoals een sauna of spa raden wij aan deze ongeschreven regels hand te haven. Daarom hebben wij hier de belangrijkste etiquette samengevat.

Houd het geluidsniveau laag

Vaak zijn we gewend te zingen onder de douche, maar een sauna is een rustigere omgeving. Onthoud dat een spa of sauna bekend staat als een plek voor rust en kalmte. Let op andere bezoekers en hou gesprekken zachtjes tenzij je alleen met een vriend/vriendin in de sauna zit, zorg er wel voor dat je niet buiten de sauna te horen bent.

Doe geen work-outs in de sauna

Er is niks rustig of kalm aan het gekreun van iemand die een work-out aan het doen is. We snappen dat het leven druk kan zijn en dat multitasking essentieel geworden is. Maar squats doen in de sauna is niet hetzelfde als tanden poetsen tijdens het douchen. Naast dat het de rustige sfeer verstoord kun je jezelf of een ander bezeren.

Wat moet ik dragen in de sauna?

Voor de beste ervaring is het aangeraden om naakt de sauna in te gaan, met een handdoek om je middel voor zowel je privacy als voor de hygiëne. Echter is het niet verplicht naakt de sauna te betreden voor diegene die zich hier onaangenaam bij voelen. Voor hen kan alles dat wordt gebruikt voor het zwemmen gedragen worden, bikini’s en zwemboxers bijvoorbeeld. We raden echter zeker af sieraden te dragen binnen de sauna.

Wees snel in het betreden en verlaten

Sauna’s zijn over het algemeen vrij klein zodat de stoom meer gecondenseerd blijft. Daarom moet je opletten dat wanneer je binnen stapt of vertrekt de deur niet te lang open blijft. Daarvoor verliest de ruimte temperatuur en kan de stoom ontsnappen.

Men begrijpt het dat je weggaat om af te koelen en vervolgens weer terugkomt, dit is een essentieel onderdeel in het leren hoe je naar de sauna gaat. Zorg er veel voor dat je de deur goed en snel achter je dicht doet!

Respecteer iedereens persoonlijke ruimte

Het is makkelijk ontspannen in de sauna, maar als er andere mensen zijn probeer niet te gaan liggen in de sauna. Iemand die te verlegen is ziet dat jij meerdere plekken bezet neemt en is te bang om te vragen of je aan de kant wilt gaan. Wij willen graag dat iedereen kan genieten van de sauna.

Voeg geen water toe zonder te vragen

Door het toevoegen van water neemt de warmte en de stoom toe. Alhoewel jij het misschien fijn vindt wanneer het bloedheet is, vinden andere mensen dit misschien niet. In jouw eigen persoonlijke sauna is het compleet aan jou hoe warm je het wilt hebben maar in een publieke sauna moet je altijd met jouw medebezoekers overleggen. Communicatie is het meest belangrijkste onderdeel van sauna etiquette.

Hoe lang wordt aangeraden in de sauna te blijven

Een sauna is bedoelt om relaxend te zijn, mede daardoor heeft het veel gezondheidsvoordelen. Het menselijke lichaam kan echter maar voor een bepaalde tijd aan deze heet worden blootgesteld. Twintig minuten is over het algemeen de ‘sweet-spot’. Zolang je luistert naar je gevoel en vertrekt wanneer die ‘sweet-spot’ verandert in ‘te lang’.

Douche altijd van tevoren

Een kleine ruimte is effectief voor stoom, maar het zorgt er ook voor dat al jouw lichaamsgeuren binnen blijven met andere bezoekers. Het is de bedoeling dat je gaat zweten, maar door te douchen zorg je ervoor dat niet alle bacteriën en viezigheid in de ruimte hangt. Een douche van tevoren wast dit weg.

Neem een handdoek mee

Sommige sauna’s zijn meer verwelkomend naar naakte bezoekers dan andere sauna’s, toch raden wij aan om altijd tenminste een handdoek mee te nemen. Een handdoek is ideaal voor het afvegen of afdrogen maar het kan je ook redden van schaamte.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog