Waar moet je op letten bij de aanschaf van hoortoestellen?

Als je veel naar harde muziek hebt geluisterd, is de kans groot dat je gehoorschade op hebt gelopen. Zeker als je geen oordopjes hebt gebruikt om je oren te beschermen, kun je er vanuit gaan dat dit een negatief effect op je oren heeft. Gehoorschade die daardoor ontstaan is, kan niet meer genezen worden. Je oren gaan sowieso achteruit als je ouder wordt. Dit begint al op je dertigste.

Een hoorapparaat zorgt ervoor dat je weer meer kunt horen. Het heeft dus wel degelijk positief effect op je gehoor. Om uit te zoeken of en hoeveel gehoorverlies je hebt, is het aan te raden een gehoortest te laten doen bij een audicien. Deze heeft speciale apparatuur in huis voor het afnemen van een gehoor test. Uit een uitgebreide gehoortest kan de audicien veel informatie over je gehoor halen en je adviseren over de juiste hoorapparaten voor jouw oren.

Welke audicien biedt goede kwaliteit en service?


Er zijn heel veel audiciens waar je naartoe kunt gaan. Je kunt naar een willekeurige audicien gaan voor een gehoortest, maar ook uitzoeken welke audiciens goede papieren hebben. Goede audiciens zijn StAr-gecertificeerd wat inhoud dat ze deskundig zijn en u van goed advies over de juiste hoorapparaten kunnen voorzien. Stichting Audicienregister (StAr) zorgt ervoor dat de dienstverlening en kennis van audiciens op peil blijft. Is een audicien hierbij aangesloten, dan mag je goede kwaliteit en service verwachten. Zij kunnen een degelijke gehoortest bij je afnemen.

Een hoorapparaat uitkiezen


Er zijn heel veel verschillende hoorapparaten. De meest bekende gehoorapparaten zijn de achter het oor en de in het oor apparaten. Welk gehoorapparaat voor jou het meest geschikt is, hangt af van de mate van gehoorverlies. Een gehoor test kan uitwijzen hoeveel gehoorverlies je hebt. De audicien kan je vervolgens adviseren welk gehoorapparaat het beste is voor jouw specifieke situatie.

Vergoeding hoorapparaten


Verzekeraars vergoeden 75% van de kosten van gehoorapparaten. De apparaten die vergoedt worden zijn vrij goedkoop, maar de kwaliteit laat over het algemeen te wensen over. Voor een goede geluidskwaliteit kom je al snel uit op vele honderden euro’s. Voor dat geld krijg je kwalitatief hoogstaande hoorapparaten die je een unieke geluidskwaliteit bieden en waar je veel profijt van hebt. De meeste hoorapparaten zijn tegenwoordig zo klein zijn dat ze bijna niet opvallen. Veel audiciens bieden een betalingsregeling aan, zodat je niet het hele bedrag gelijk hoeft te betalen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog