Wanneer heb je een alcoholverslaving?

Je kan verslaafd zijn aan veel verschillende dingen. Zo komt een alcoholverslaving tegenwoordig erg vaak voor. Het is lastig om exacte cijfers te noemen, aangezien veel mensen niet weten of willen toegeven dat ze verslaafd zijn, maar naar schatting zijn er tussen de 100.000 en 350.000 mensen in ons land alcohol verslaafd. Dit zijn enorm veel mensen en hierbij worden de zware drinkers nog niet eens meegeteld.

Wanneer spreken we van een alcoholverslaving?

Een alcoholverslaving is niet iets wat je zomaar krijgt. Het is iets wat wordt ontwikkeld in een (vaak) jarenlang proces. Er zijn genoeg mensen die regelmatig alcohol kunnen drinken zonder hier verslaafd aan te raken, maar sommige mensen kunnen uiteindelijk niet meer zonder. We spreken dan ook pas van een alcoholverslaving wanneer je zowel geestelijk als lichamelijk afhankelijk bent van alcohol. Dit kan ontstaan door verschillende factoren, zoals erfelijkheid, persoonlijke omstandigheden en je sociale omgeving.

Lichamelijk afhankelijk

Lichamelijke afhankelijkheid van alcohol wil zeggen dat jouw lichaam niet meer zonder alcohol kan. Wanneer je stopt met drinken krijg je last van ontwenningsverschijnselen zoals trillende handen of zweten. Dit is dan ook voor veel mensen een reden om weer te gaan drinken. Een ander lichamelijk effect is dat de tolerantie van alcohol verandert; je moet steeds meer drinken om in een roes te komen.

Geestelijk afhankelijk

Geestelijke afhankelijkheid van alcohol betekent dat je niet meer denkt zonder te kunnen. Je kan alleen maar relaxen wanneer je alcohol hebt gedronken. Veel mensen gebruiken alcohol dan ook om problemen te kunnen vergeten.
Een alcoholverslaving kan veel lichamelijke, sociale en financiële problemen met zich mee brengen. Zoek professionele hulp wanneer het niet lukt om zelf te stoppen. Zo kan je bij Connection SGGZ terecht om een stap in de goede richting te nemen!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog Getagged